P1LMS 12h of Matsusaka - Talk

Discussion in 'Race Information' started by Simon Christmann, Feb 4, 2019.

  1. Simon Christmann

    Simon Christmann Administrator Staff Member P1 gaming e.V.

    Admin Post
    ---
     
  2. Can't see the server.
     
  3. Simon Christmann

    Simon Christmann Administrator Staff Member P1 gaming e.V.

    Admin Post
    They had been shortly down to fix the join problems.

    Servers are running again.
     
  4. Jan Studenski

    Jan Studenski Member

    @All P1LMS 2019 drivers with race time
    Did anyone else had sofar the following problem DURING the RACES:
    Very low fps or stuttery gameplay, starting the race or driver swapping in?
    If so, can you share your specs please and settings you used?
    If you had it in a different series (ie. VEC, etc.) please also write, as I already had that issue in VLMS Road Atlanta and wanna hunt down that bug.

    P.s. What I forgot to mention is, that it is rare for me, affected in VLMS Road Atlanta and P1LMS Suzuka only 1 stint each and didn't happen in the other driver stint (stint as in getting in the car UNTIL getting out of it) - in P1LMS it happend at race "restart", so seems not to make a difference if swapping in or starting the race
    Before the red flag, I had 60+ fps .... After red flag: 19 - 50 (acc. ingame), but 95% of the time 20-24, near undrivable, as also FFB is affected
    My guess is some sort of VRAM problem by rFactor 2, in combination with high vehicle count and some bug ; I don't have that in any other game
    What I do prior to the race is always to test the worst case scenario, that means AI race at night with max rain and 49 AIs and check that I have at start at least 40, being alone around 60 fps, so this is not a case of too high graphics setting!

    Ryzen 7 1700 3.7 GHz, 32 GB DDR4-3000 no page file, Win 10 x64, GTX 970 3.5 GB VRAM + 0.5 GB running at much lower speeds
    No Vsync ofc, most settings low, but texture details of player and opponents are at 3, which fills up VRAM
     
    Last edited: Mar 3, 2019
    Lukas Hofmann likes this.
  5. Adam Helyes

    Adam Helyes Member

    upload_2019-3-3_9-23-11.png
    Post effect: none
    1050 Ti
    i3 8100
    16gb RAM.

    I using vsync. Sometimes i had 60 fps below :(
     
    Jan Studenski likes this.
  6. Matthias Weber

    Matthias Weber Member P1 gaming e.V.

    Post effect: high
    R9 Fury
    Ryzen 1800X
    32gb RAM.
    vsync off, max_framerate 80 (player.json)

    Absolutely no problems at all with framerate, only two small framedrops, because steam downloaded/installed a game during the race.

    But in the last hour my rfactor crashed to desktop 2 times without any error message. Windows eventlog only saiys this (german)
    "Aus einem der folgenden Gründe kann Windows nicht auf die Datei "" zugreifen: Es besteht ein Problem mit der Netzwerkverbindung, dem Datenträger mit der gespeicherten Datei bzw. den auf dem Computer installierten Speichertreibern, oder der Datenträger fehlt. Das Programm rFactor 2 wurde von Windows wegen dieses Fehlers geschlossen.

    Programm: rFactor 2
    Datei:

    Der Fehlerwert ist im Abschnitt "Zusätzliche Dateien" aufgelistet."

    Had no rFactor2 crashes before, so don't know whats the problem. Windows says rFactor2.exe was mssing data from a file
     
    Jan Studenski likes this.
  7. Rene von Dobschuetz

    Rene von Dobschuetz Well-Known Member

    Yes, same for me as Jan and Adam. Even if i changed from 960 to 1070ti (both MSI on 3x screen) i´ve recognized problems. I´ve tried a lot of changes, last week i recognized drops from fixed 60fps via Riva tuner by passing pits or rain plus head lights. Even if i´ve got no big problems in testace, not even at start. In middle of the week i tested track and mod offline with 49 KI and rain, in the dark and in daylight. It wasn´t really fluid but as expected, but the circumstances had been hardcore i think, i´ve got 60% rain and through the spray you can´t see more than two lines of cars before you. But this wasn´t that bad as yesterday in race, with at this time only few cars around me.
    Yesterday it starts good until the end of my two hours stint from 10 to 8 hours race duration. Don´t think that it went to dusk this time, but with 48-54 fps it became suddenly very laggy.
    As i said i use Riva Tuner and Vsync Video and had most similar settings as Adam post above. Someone told me Vsync could be an problem if it steps under the 60fps, so i tried it "off", but it become worse even on Testserver with daylight and no cars.
    As i thought it must not be an GPU problem, i find out, that i did not have lot of space on my rF2 partition, but an installation of needless rF1 alongside. So i decide to let Patition Magic delete it and add the rF1 partition to that of rF2 (SSD for sure). But that alone costs unexpected a lot of time, but even worse it crashed my system partition for whatever reason and no comment in Internet or USB-Boot-Stick would help, so i had to re-instal Win10 and all about.

    Yes, maybe it was an stupid decision and i´m really sorry on my teammate Stephan Kern, but i did not want to drive another stint in this conditions i´ve got last three or four laps of my first stints. I want to get an little advantage and earned an bad write-off :(.

    As recently as i had reainstalled Win10 and Teamspeak i realized, that some other guys became frame issues, - did i knew that before... But for me it´s unbelievable, that rF2 is so critical with gpu or their settings, and no matter which cogs i´ve turned all the month i´ve got those issues, i did not recognized big steps forward, unequal if in-game-settings, rF2 Video-Settings or nVidia-settings.
    The green bar above the purple in rF2 seems mostly very well and the purple anyway, but if the frames drops, an little second green vertical bar plopped up right beside the normal vertical bar, maybe tow or three dots, and sometimes it seems like an very thin horizontal line above the normal green bar. But i did not know, what this gpu bars have to mean and how to interpret!?

    Only i can say, i did not realized this hardly problems by setting up Assetto grafics! It´s very sad, that rF2 is that complicated in many things, if it is grafics, installing mods or problems with driver swapping as on Nords, Sepang and yesterday in Suzuka in another type. Would i only understand how to interprate the bottleneck. But for me no chance to see, if it´s gpu, cpu transfer to gpu oder maybe memory (16GB @3200) or SSD... For me it´s not acceptable to have to be an computer scientist to get to work an computergame :(. In reality i expect, that rF2 runs well on my system after fresh-installing Win10 and rF2. But i think that will be to optimistic :(
     
    Jon Uyan and Adam Helyes like this.
  8. Daniel Wetzig

    Daniel Wetzig New Member

    Thank god I was not the only one having problems.
    When I saw in the Stream Chat, that you only had 20 Frames per second, I really knew what you were going through.
    Had the same problem in my second stint around dusk. Had constant avg FPS of 30-35 in that stint with the lowest I noticed was 19 (was using Controll+F for recording).
    Turning down visible cars to 9 before the test race not helped and when I heard that teammates were running 30 Cars with no problems I changed it after the test race and had not big problems during the real one at my first stint with around 65 FPS avg.
    Still got a headache after had to driving the full second stint with that low FPS in flicker book style but no teammate to take over the car at that moment.

    Settings:
    Resolution: 1920 x 1080
    Mode: Fullscreen
    Video: Monitor 1
    Anti Aliasing: Level 1
    Refresh Rate: 24 Hz ( default, would expect 60 Hz to be here )
    Language: English
    Sync: None
    Post Effects: None
    VR: Disabled

    Components
    Processor: AMD FX8350
    Grafics-Card: Club3d R9 290X (3GB)
    RAM: 16 GB DDR3
     
  9. Daniel Wetzig

    Daniel Wetzig New Member

    Thank god I was not the only one having problems.
    When I saw in the Stream Chat, that you only had 20 Frames per second, I really knew what you were going through.
    Had the same problem in my second stint around dusk. Had constant avg FPS of 30-35 in that stint with the lowest I noticed was 19 (was using Controll+F for recording).
    Turning down visible cars to 9 before the test race not helped and when I heard that teammates were running 30 Cars with no problems I changed it after the test race and had not big problems during the real one at my first stint with around 65 FPS avg.
    Still got a headache after had to driving the full second stint with that low FPS in flicker book style but no teammate to take over the car at that moment.

    Settings:
    Resolution: 1920 x 1080
    Mode: Fullscreen
    Video: Monitor 1
    Anti Aliasing: Level 1
    Refresh Rate: 24 Hz ( default, would expect 60 Hz to be here )
    Language: English
    Sync: None
    Post Effects: None
    VR: Disabled

    Components
    Processor: AMD FX8350
    Grafics-Card: Club3d R9 280X (3GB)
    RAM: 16 GB DDR3
     

    Attached Files:

  10. Jan Studenski

    Jan Studenski Member

    [Orginal post updated]
    P.s. What I forgot to mention is, that it is rare for me, affected in VLMS Road Atlanta and P1LMS Suzuka only 1 stint each and didn't happen in the other driver stint (stint as in getting in the car UNTIL getting out of it) - in P1LMS it happend at race "restart", so seems not to make a difference if swapping in or starting the race
    Before the red flag, I had 60+ fps .... After red flag: 19 - 50 (acc. ingame), but 95% of the time 20-24, near undrivable, as also FFB is affected
    My guess is some sort of VRAM problem by rFactor 2, in combination with high vehicle count and some bug ; I don't have that in any other game
    What I do prior to the race is always to test the worst case scenario, that means AI race at night with max rain and 49 AIs and check that I have at start at least 40, being alone around 60 fps, so this is not a case of too high graphics setting!

    Ryzen 7 1700 3.7 GHz, 32 GB DDR4-3000 no page file, Win 10 x64, GTX 970 3.5 GB VRAM + 0.5 GB running at much lower speeds
     
  11. Mark Weiler

    Mark Weiler Member

    @Daniel:

    Your settings are a little bit high, aren't they? When it's dark they are much more effects becouse of the lights, shadows and so in.

    I turned down everything to min and had 45FPS in lowest. But it was on the edge sometimes in terms of lagging on the start/finish straight.
     
  12. Daniel Wetzig

    Daniel Wetzig New Member

    @Mark Weiler , yes they are, already noticed that and turned them down. Not changed them after checking the "max reqiurements" of Rfactor2, but I guess they not took 40+ Cars Endurance Racing into account... Will turn down the settings before the next race for sure.
     
  13. Ricardo Edelmann

    Ricardo Edelmann Administrator Staff Member P1 gaming e.V. P1 Steward

    Admin Post

    Next time you encounter a problem like that. Just try alt tabbing once. i have had those problems a few times with many applications. they just drop to 20-24 fps.
    For rFactor 2 alt tabbing fixed it for me. I actually do it once everytime i start rfactor 2 now. This problem is also a known issue with windows 10 and the nvidia drivers and is persistant since a few patches already. (If you have the exact same problem as i have)
     
    Jan Studenski likes this.
  14. Jan Studenski

    Jan Studenski Member

    Mid formation lap alt tabbing might end in drama :( but will try next time this happens - thanks :)
    Its quite rare for me in rF2 already and I don't have it in any other game

    P.s. I also wasn't sure at the beginning if it is the same issue or only low fps because so many cars, but as it didn't improve when the field spread out, it became appearent it was the same issue as in VLMS Road Atlanta
     
  15. Andre Gaida

    Andre Gaida New Member

    U can use the MSI Afterburner with its overlay to look at the gpu load. If its below 99% the CPU is the bottleneck, if its at 99%, the gpu is the bottleneck.
     
  16. Adam Helyes

    Adam Helyes Member

    Any news about the driver swapping bug? I hope the Studio397 will analyse it. And of course it improves.
     
    Balazs Floszmann likes this.
  17. Simon Christmann

    Simon Christmann Administrator Staff Member P1 gaming e.V.

    Admin Post
    Even as game developers they have something called "weekend". So no news yet ;)
     
    Ricardo Edelmann and Adam Helyes like this.
  18. Mohammed El Gueriri

    Mohammed El Gueriri New Member

    I'm not sure if I can post these here, but here are links to my YT stream of last weeks race highlighting the freezes and game going into slow motion moments I experienced. Just put https:// in front of the links as the timestamp will be removed if I post the full link here.

    Warping moment (had 8 or 9 of these in the race.
    youtu.be/jaZJnmiO3WM?t=1725

    This one was even more fun.....
    youtu.be/jaZJnmiO3WM?t=2033

    Game "pauses" for a moment
    youtu.be/jaZJnmiO3WM?t=2184
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.